Friday, 15 December 2017

Day 15

"Hidup di TOMODACHI sebagai budak praktikal"



Jumaat, 15 Disember 2017 (Day 15)

salam jumaat yang barakah semua 💕

sihat ke semua ?? mood pun mood cuti je ni... HIHI harini aku kena menghadiri bengkel dekat cyberjaya... dekat bangunan mahindra, under MDEC punya program... bengkel apa ?? bengkel untuk buat marketing di dalam online... aku dgn roomate aku yang kena hadir dalam bengkel ni... yang praktikal lagi dua orang kalini duduk ofis... sebab dorang dah pergi bengkel untuk "copy writing" minggu lepas...

so, harini "Big Boss" bgtahu kitorang akan gerak dari rumah pukul 8... sebab bengkel tu akan bermula pukul 9... "Big Boss" yang jemput kitorang dari rumah... lagipon rumah "Big Boss" sepelaung je dari rumah kitorang... HEHE... sepelaung tu apa ?? sejauh yg boleh didengar teriakan orang, jarak yg agak dekat. maksdnya dekat je haa rumah "Big Boss" dengan kitorang.

okay sambung... dekat sana kitorang duduk dekat belakang... sebab tempat depan dah penuh orang... kitorang bukan sampai lewat, dorang yang datang awal sangat, HAHAHA esaited lettew~
banyak ilmu bisness yang kitorang dapat... macamana nak buat ayat... dalam nak buat caption jualan masa online, ada 3 cara.... pertama teaser, kedua softsale, and last one hardsale...

kelas tu start pukul 9pagi dan berakhir pukul 6ptg... huh mau tak  barai sis... tapi okay je... sado kan. HAHA

belah petang pulak kitorang buat editing cover facebook and profil gguna apps canva... korang boleh lah cuba asah bakat korang nak design apa2 guna je apps canva tu... pergi je dekat playstore then type canva... nanti muncul huruf C warna biru... haa download laa...

selamat mencuba... penat ahhh tidur luhhh HEHE maap 😚😚😚

Thursday, 14 December 2017

Day 14

"Hidup di TOMODACHI sebagai budak praktikal"


Khamis, 14 Disember 2017 (Day 14)

Okay harini dekat ofis aku sambung lagi buat flyers yang tak siap lagi sikit tu... sebab "Big Boss" suruh edit sikit2 lagi... ala yang kena buat dalam powerpoint tulaa... aku en buat benda tu pun boleh ambik masa setengah hari... mana taknya, buat sikit kacau orang yang lebihnya,.. HEHE aku ni punca ofis jadi bising la... bukan mulut murai, ramah je HAHAAAAA

disebabkan aku ni suka suasana yang kemas dan bersih, jadi aku pun gerak dari duduk kemas rak2 buku and letak dekat tempat yang sepatutnya... sambil2 tu aku open system senarai buku... untuk cek and edit buku2 tuu...

sometimes aku akan cari lagi novel2 yang aku rasa boleh buat duit dengan novel2 tu.. apalagi, buat promotion gila gempak ahh... tapi skrg aku cuma buat promotion 3buku RM50 je dulu... novel baruu... kenapa asyik novel je eh ??? sebenarnya banyak je buku yang boleh aku jual... tapi aku tak pandai nak pilih buku tuu... tak berani nak mencuba lagi... sebab aku takut takde orang yang berkenan... tapi "Big Boss" aku cakap biar je... asalkan kita mencuba... tapi buat masa skrg ni, aku cuma go dengan novel je...sebab aku nak clearkan novel ni semua dulu,,.. sebab bekas "Boss" aku dulu cakap jangan suka simpan koleksi yang lama...

sebab kita ikut peredaran zaman... tapi tu masa aku kerja kedai baju dulu... HAHA aku cuba praktikkan dekat buku pulak... HEHE LOL!!

Wednesday, 13 December 2017

Day 13

"Hidup di TOMODACHI sebagai budak praktikal"


Rabu, 13 Disember 2017 (Day 13)

Asslamualaikum semua... ❤

okay harini macam biasa lah datang ofis macam biasa... nak pakcik pukul 8.30pagi tadi... selalu masuk ofis awal je... selalu pagi2 aku singgah gerai depan 7eleven dulu nak beli nasi lemak... pehh serius talk, memang sedap ah... nasi kerabu dia pun sedap gak... tapi en gais, makcik tu pagi2 muka dia agak ketat laa... garang beno... tapi haritu aku pergi gerai dia waktu tengahari... nak cuba nasi kerabu dia... pehh kemain riuh lagi mulut dia... suka sakat org... HA|HA mungkin makcik tu pagi2 takde mood kot... HEHE

okay sampai ofis, macam biasa sakat bos dulu... sakat staff, sakat budak praktikal dua org tu lagi... pastu siap bahan orang, aku bukak pc, sebab kerja yang "Big Boss" suruh buat tuu, aku tak siap lagi... HIHI tugas aku kena buat flyers dalam powerpoint untuk dijadikan majalh company... agak mencabar juga, sebab aku ni kalau bab2 buat ayat, susun rangka ayat tu boleh lah... tapi kalau bab design benda alah tu, agak sukar sikit... sebab aku tak  berapa nak berseni sikit... *kalau budak kelas aku masa belajar dulu cakap, tangan busuk* LOL

sampai nak dekat tenghari nak ke petang tuu aku godek benda tuu, agak2 dah siap sikit aku email dekat "Big Boss"... harini rakan kongsi "Big Boss" datang untuk bagi tips berniaga... banyak gak pengalaman dia dari zero to hero... and paling aku big respect dekat dia en, dia hanya bekerja seorang diri dan tidak ada pekerja langsung... dia jenis rajin gila tau... and dia punya keuntungan memang takyah cerita ah weh... lagi gempak dari kitorang...

 petang siikit camtu, aku kemas ofis.. sebab agak sakit sikit mata bila tengok pemandangan  tak berapa nak indah tuu...

lepastu aku cuba lagi photoshoot buku2 novell yang aku nak jual... aku jual secara online je gais... takde masa nak walk in, yelaa bukan ada lesen pun... nak jual online pun payah customer nak lekat... bukan senang nak senang, bukan susah nak susah... GITTEW~

 tapi kalini aku minta kebenaran "Big Boss" untuk jual dalam set combo... dimana novel2 tu aku buat promotion 3 novel percuma 1 novel, cuma RM50 je... serius wehhh murah gila... buku2 kitorang pun bukannya yang jenis lama... buku baru yang aku jual ni...


Tuesday, 12 December 2017

Day 12

"Hidup di TOMODACHI sebagai budak praktikal"


Selasa, 12 Disember 2017 (Day 12)

hye guys, welcome back from holiday HAHAHA

nak tahu tak cuti dua harini sis naik cameron weh... HAHA saje nak nyoho... orang kata cameron dah tak sejuk macam dulu... habistu weh, dulu macamana sejuknya kalau skrg je sis rasa sejuknya sampai ke tulang.. HUH!!!

macam biasa, hari first kerja, kira first untuk minggu ni laa kan.... rasa liat benar... sis sampai dari holiday semalam, tapi lewat malam baru sampai rumah... rasa nak balik kajang macam penat sgt.... BTW, tempat kerja aku dekat kajang... rumah ibu ayah dekat rawang... aku memang gini, patutnya kena intro awal2 sekali nam, tempat tinggal semua... aku lain... aku suka last2... biar korang tertanya2 HEHE... Bio ahhhh

so aku decide balik kajang esok lepas subuh... sebab aku masuk kerja kan pukul 9pagi... sempat sangat laa... tapi pagi tuu aku malas balik rumah sewa terus,, aku terus masuk ofis...

masuk ofis je terus kena bahan sebab diam2 g holiday HAHA... maap korang, sis g holiday budget... takde ole ole yang bolehh bagi... HEE...

dekat ofis sambung buat kerja yang tak siap sebelum cuti haritu... kerja yang aku tak siap tu, aku sambung design flyers,, lepastu aku buat photoshoot untuk post dalam page fb... cari duit wehhh... naik cameron je dah habis beratuih HMM

inshaAllah kalau rezeki aku masih izinkan sampai hujung bulan ni boleh support life aku dekat sini hanya dengan guna duit ptptn dgn elaun, mungkin komisyen aku mintak dekat "Big Boss" habis praktikal nanti.

support laa sis ;-)
 

Saturday, 9 December 2017

Day 11

"Hidup di TOMODACHI sebagai budak praktikal"


Sabtu, 9 Disember 2017 (Day 11)

Maka tibalah masanyaa... harini kerja luar... macam yang diceritakan semalam laa kena g perpustakaan hulu langat untuk buat jualan dekat sana...

pagi dalam pukul 8:45 gitu dah gerak... pergi sana kitorang naik satu kereta dengan boss... 

sampai sana je,, masing2 turunkan barang dalam kereta... then bukak meja and susun semua buku... murah2 je weh kitorang jual buku... buku  kanak2 macam "Awang Khenit" siri 1 sampai 13... RM2 je... upin ipin, buku mewarna kanak2 tu pun RM2 juga... 

kepada kaki novel yang tak datang memang rugi ahhh... novel kitorang jual cuma RM5 je hengkooo... HAA

tempat kitorang menjual dekat tempat parking kereta... jadi kereta staff semua parking dekat luar... kitorang punya tempat dekat bahagian bawah... pihak MBC bawak van buku... van buku tu dari puchong... memang best ah kalau siapa yang ulat buku tu tengok... 

program ni dinamakan PABUBA (Pasar Buku Bangi)... sebab yang datang untuk menjual dekat sini semua buku yang murah2 and buku yang dah terpakai...

kitorang bawak 2 maskot. satu DORA, satu lagi apetah  nama katon tuu. HEHE maap...

belah atas pun ada jualan buku juga... dari BLINK... kenalkan ? sebenarnya dorang menyewa dekat perpustakaan ni... kira dorang sewa tapak mahal... kitorang pun sewa juga... tapi jumlah kecik je... thats why tempat kitorang dekat bawah... 

jadi kitorang pasang strategi  untuk tarik pengunjung datang dekat booth bawah... sebab kebanyakan pengunjung taktahu yang dekat bawah pun ada booth jual buku juga... jadinya agak hambar jugaa sambutan masatu... 

tapi ada kesalahan sikit dari pihak kitorang.. sebab cara kitorang tarik pengunjung tu salah... kitorang termasuk kawasan dorang... menyebabkan dorang pandang agak tak puas hati.... yelahhh sape  je tak marah kan "org luar masuk kawasan kita"... HAHA

rilekss benda tak besar pun... kitorang sempat juga edarkan flyers dekat pengunjung yang datang... 

so masing2 decide turun bawah semula... ngadu dekat "Big Boss"... jadi pasang strategi lain... kalini ada pembantu "Big Boss" naik and slowtalk dengan penganjur tuu... then dorang kasi kitorang dekat atas bawa maskot,, tapi kitorang hanya dibenarkan untuk dikawasan luar je... sebab dorang orang "BLINK" pun ada bawak dua maskot dorang juga....

HAA nak cite... dua maskot kitorang dari kitorang juga... budak praktikal  juga... HAHA.. so cute bah...
kitorang MBC ada sediakan aktiviti yang dinamakan "Blind Date With A Book"... 

tapi sayangnya... sambutan dekat sana agak mengecewakan... pengunjung tak ramai... and aktiviti pun tak dapat sambutan... tapi kitotang cuba juga untuk dapat kan pengunjung... "Blind Date With A Book" tu apa??? haa blind date with a book ni adalah jenis buku dengan harga RM1 mengikut peringkat umur dimana buku tu dibalut dengan apa2 jenis kertass... (tapi kitorang pakai envelop yang dah digunakan) then kitorang akan sediakan soalan untuk aktiviti ni... dimana pengunjung yang dapat buku tu kena baca sikit jalan cerita buku yang dorang dapat tuu... then kena isi jawapan dalam kertas soalan yang kitorang bagi... 

jawapan yang menarik, akan diberi hadiah... HUHUHUHU

dalam pukul1 lebih macamtu,, kitorang decide untuk balik ke ofis... sebelum balik tu "Big Boss" belanja makan dekat restoran Ayam Kampung... makanan ala ala masakan orang kampung... sedap bohh

harini kan hari sabtu... jadi separuh hari je kerja... memandangkan esok ahad and isnin jatuh hari jadi sultan... isnin ofis tutup... kira ahad isnin cuti... HUHU... balik kampung oiii...

okay jumpa hari selasaa gais ❤


Friday, 8 December 2017

Day 10

"Hidup di TOMODACHI sebagai budak praktikal"


Jumaat, 8 Disember 2017 (Day 10)

Hye gais... have a nice day kee tak ? sis tidur mimpi hantu weh malam tadi... aiyaa...

alhamdulillah, malam semalam hujan... jadi tidur dalam keadaan sejuk sikit semalam... hujan rahmat... rasa dah lama bumi kajang ni tak basah dengan hujan...

okay gais... sambung dekat ofis...

harini tak tahu nak buat apa... sampai2 ofis je "Big Boss" ajak hantar buku dekat kedai buku dekat bangi... pergi sekali dgn supervisor... okay jelah... lagi2 memandangkan takde kerja nak buat ... sebenarnya esok hari sabtu kitorang akan join event dekat Perpustakaan Hulu Langat, Seksyen 9, Bandar Baru Bangi....

dekat sana nanti kitorang akan menjual buku and akan adakan sikit aktiviti... yang dinamakan PABUBA (Pasar Buku Bangi)

jadi tadi lepas hantar buku dekat bangi, kitorang semua singgah perpustakaan tu,, tengok suasana dekat sana macamana... "Big Boss" tunjuk tempat mana yang kitorang akan bertapak...

sebelum balik ofis... "Big Boss" bawak pergi kilang cetak baju... actually tu kilang anak "Big Boss" uolls... baik ahhh... muda2 lagi dah ada bisness sendiri... you gais kalau rasa nak buat baju cetak untuk family day ke,, rewang orang kawin ke,, sukan murid2 ke,, roger je k... boleh ah contact dekat fb ni @mobilebookcafe... kenapa book ek? sebab aku tak kenal anak dia ah... HAHAHAHA...

@mobilebookcafe tu fb yang sahih k ! tu fb "Big Boss"... pape roger je... harga kasih sayang menyayang cinta dikenang tu gerenti dapat... nama kilang tu "SUPERTEE"

okay dah sampai ofis... masatu  tak makan lagi... harini kitorang makan lambat sikit... lepaskan org laki g solat jumaat... mana boleh biarkan ofis kosong bohh... dalam pukul 2 lebih macamtu baru keluar makan...

balik je ofis... kitorang cuba maskot yang untuk dipakai masa esok dekat perpustakaan tuu... comel ya Rabb !!

harini je just plan apa yang nak dijalankan untuk hari esok...
sambil2 tuu, buat photoshoot and make it money. HEHE upload dlam fb lahhh... apolaeii...

Thursday, 7 December 2017

Day 9

"Hidup di TOMODACHI sebagai budak praktikal"


Khamis, 7 Disember 2017 (Day 9)



mengantuk benar wehhhh... mata terlalu berat.... bukak mata pun macam ada batu timpa... roomate cakap sebab tidur awal, tu mengantuk... yeye je diaa tu...

harini macam biasa,,, pergi kerja "pakcik" ambil pukul 8.30am macam biasa lah kan... sesampai je ofis, rasa macam taktahu nak buat apa... sebabnya kerja dah siap... cuma ada sikit2 yang perlu ditambah je...

pagi2 lagi "Big Boss" dengan supervisor dah keluar... ada hal... 

disebabkan taktahu nak buat apa... alahaiiii terlayan pulak sikit youtube dengar lagu jiwang 80-an... feveret sis hokayyy.. HEHEHE
dah agak bosan, tutup youtube... kacau orang lah apalagiiiii... HEHE

tapi rasa macam ada yang tak lengkap kerja yang tak siap lagi... rupanya list harga sekolah menengah belum siap lagi...
duduk2 siapkan harga dalam list...
tetiba rasa macam tengah kreatif pulak masatu sebab nak design flyers HEHE... tapi tulah tangan ni tetap takde seni... taktahu rupanya canne... simple... and perlukan banyak penambahan

dalam tengahari camtu, kitorang g keluar makan tiga org je... sebab supervisor tak balik lagi...

balik ofis tu still taktahu nak buat apa lagi... kemas2 sikit ofis... then on fb stalk group2 pasal promot buku... tengok ayat2 dorang, macamana dorang promot...
lepastu aku cuba promot dekat ibu aku 3 novel percuma 1 novel dengan harga RM50 shj... mur mur bukan... HUHU senang je nak tarik hati pelanggan ni... jual murah murah sikit inshaAllah orang beli...

petang tu lepas "Big Boss" dengan supervisor balik ofis, "Big Boss" g keluarkan koleksi beg dia pulak... nasib warna beg tu tak menarik di hati... selamat RM50 sis... HAHAHA

takde apa pun dengan hari ke 9 ni... sekolah tak bukak lagi weh... tak banyak kerja... kalau takde kerja and kerja yang boss bagi dah settle, just buat promotion jelah... then update report... gitu jee


END OF DAY 9 



Day 15

"Hidup di  TOMO DACHI  sebagai budak praktikal" Jumaat, 15 Disember 2017 (Day 15) salam jumaat yang barakah semua 💕 sih...